7x De mooiste duikplekken op Bonaire
Bonaire is de hoofdstad van de wereld als het gaat om kustduiken. Nergens anders zijn er zo veel eersteklas duikspots direct vanaf de kust bereikbaar. De duikspots van Bonaire zijn eenvoudig te herkennen aan grote gele stenen op de kant en boeien in het water.
Volgens onze vrienden van Dive Friends zijn dit de 7 mooiste duikplekken van Bonaire:
1# Hilma Hooker
Het bekendste scheepswrak van Bonaire is waarschijnlijk ook de populairste duikspot. Het is er in ieder geval eentje met een interessante geschiedenis.
Er zijn verschillende verhalen over wat de Hilma Hooker heeft doen zinken. De meest voor de hand liggende is dat de boot problemen kreeg met het roer terwijl ze langs de kust van Bonaire voer. Tijdens het slepen van de uit Colombia afkomstige boot, kwam de kustwacht erachter dat de boot niet de juiste papieren had en in de spotlights stond van zowel de FBI als Interpol. Het verhaal neemt een spannende wending wanneer duidelijk wordt dat de Hilma Hooker verdacht wordt van drugssmokkel. Bij de controle wordt maar liefst 11.300 kilo marihuana in beslag genomen en de bemanning gearresteerd. De boot ligt lange tijd aan de pier van Kralendijk en begint vol te lopen met water. Vanuit angst dat de Hilma Hooker zou zinken en het maritieme verkeer ophoudt, is de boot naar een ankerplaats gesleept net buiten Kralendijk, de plek waar ze de volgende morgen is gezonken en nog steeds ligt. De entry van de spot vind je tegenover Trans World Radio.
Het wrak ligt op een zandbed tussen twee koraalriffen in, alsof het gepland is. Het komt de duikwereld in ieder geval goed uit. Met haar 72 meter in lengte, is hier genoeg te ontdekken voor duikers van alle levels.
Pas op met het binnengaan van de boot. De boot is voor ze zonk niet gestript, waardoor er veel plekken zijn waar je snel in de problemen kan komen.
2# 1000 steps
1000 steps is voor zowel snorkelaars als duikers een must visit wanneer je op Bonaire bent.
Je moet er wel wat voor over hebben om de entry te bereiken. Om op de spot te komen, moet je met je duikuitrusting een lange kalkstenen trap af. De trap telt geen 1000 treden maar zo voelt het wel als je met je natte duikuitrusting weer omhoog moet, vandaar de naam.
Het koraalrif begint bijna direct aan de kust met een mix van harde en zachte koralen. Het begin van de drop-off wordt gemarkeerd door een strook wit zand, waardoor het water in de baai turquoise oplicht. Net voorbij de aanlegboei voor boten begint een steile wand koraal met verticale zandkanalen en pilaarvormige koraalheuvels. Veel koraal betekent veel leven. Je komt hier van alles tegen: sponsen, barracudas, verschillende soorten jacks, papegaaivissen, murenes, koffervissen en ook Caribische langoest wordt hier regelmatig gezien.
1000 steps is populair bij snorkelaars omdat hij hoog op de hotlist staat voor het spotten van groene zeeschildpadden. Eigenlijk is het altijd wel raak. Van tijd tot tijd worden hier zelfs mantaroggen en walvishaaien gespot. Sla deze duik dus zeker niet over en beproef of jij bij één van de gelukkigen hoort.
3# Karpata
Karpata is één van de meest noordelijke duikplekken vóór het Washington Slagbaai National Park. Alleen de weg er naartoe is al de moeite waard om te rijden. De weg heet niet voor niets The Queens Highway.
Deze stek is zeer geliefd bij zowel snorkelaars als duikers. De achterkant van het rif begint al op 7,5 meter diepte en ligt vol met harde en zachte koralen. Je vindt hier onder andere hertshoornkoraal, elandgeweikoraal en sterkoraal. Ook zijn er grote olifantsoor sponzen te vinden. Het rif loopt door tot een diepte van ongeveer 46 meter, maar het mooiste duik je boven 24,5 meter.
Het rif zit vol met diepe kloven waarin de kans groot is dat je een Caribische langoest of grote murene aantreft. Verder kom je hier vaak grote regenboog papegaaivissen en scholen Caribische inktvis tegen. Ook voor het spotten van zeeschildpadden ben je hier op de juiste plek. Karpata is dé plek om baby- en jongvolwassen schildpadden te spotten. Zeg nou zelf, wie wordt er niet blij van babydieren?
4# Red Slave
Red Slave is een duikspot voor de Advanced Open Water diver. De spot ligt vlakbij de zuidpunt van het eiland ter hoogte van de voormalige slavenhuisjes bij de rode zuil. Vaak krult de ruwe zee vanaf de oostkant om de punt van het eiland heen waardoor er hevige stroming en grote golven ontstaan. Houd hier rekening mee wanneer je het water in gaat. Voor zulke duiken is het aan te raden om een spotter mee te nemen.
De duik staat bekend om de fantastisch mooie koraalmuur die begint op een diepte van ongeveer negen meter. De muur zit vol met verticale kanalen waarvan de bodem soms bedekt is met zand en soms met koraal. De koraalmuur loopt door tot ongeveer 51 meter diep, waarna deze over gaat in zandbodem.
De aanwezigheid van het vele koraal en sterke stroming zorgen ervoor dat er een grote verscheidenheid aan fauna leeft. Grote scholen snapper en rifbaarzen kom je er zeker tegen. Ook heb je kans op het grotere werk. Regelmatig worden hier grote barracudas, gevlekte adelaarsroggen en verschillende soorten haaien gezien, waaronder veelal zusterhaaien.
5# Something Special
De naam Something Special is ontstaan door de garantie dat je op deze duikspot iets speciaals ziet. Door recreatievaart is het koraal op deze spot aangetast en komen hier bijzondere vissen voor. Over de bodem sluipen onder andere kikkervissen, schorpioenvissen, geelkopkaakvissen en sailfin blennies.
De omgeving van Something Special is altijd druk met recreatievaart. Let goed op met het naar boven komen en blijf tijdens de duik zo laag mogelijk bij de bodem. In het noorden wordt het rif onderbroken door een zandkanaal. Dit is het moment om te keren. Hier begint het kanaal van de Harbour Village Marina.
Voor je het water uit gaat, is het de moeite waard om nog even langs de koraalbomen te zwemmen. Deze koraalbomen zijn ‘geplant’ door The Coral Restauration Fondation Bonaire voor de groei van nieuw koraal. Je vindt ze aan de achterkant van het rif op een diepte van ongeveer zes meter.
6# Salt Pier
De Salt Pier is een lange pier met transportband waar grote schepen aanleggen die zout komen laden vanuit de Cargill Salt Works. Als je de E.E.G. Boulevard volgt naar de zuidpunt van het eiland is hij niet te missen. Rechts naast de pier kun je relatief eenvoudig te water.
Ondanks dat de Salt Pier niet bekend staat om mooie koraalriffen, leven er veel verschillende soorten vissen. Het is een rauwe site gekenmerkt door brokstukken industrieel afval waarin nu veel dieren (zich huisvesten) hun huis hebben. De pier bestaat uit zeven platformen die rusten op lange palen. Tussen elke set palen is het een verrassing wat je aantreft. Scholen snapper, jagende bar jacks, grote barracudas, en tarpons die op de loer liggen in de schaduw. Een spannende duik is het zeker.
Ook snorkelaars kunnen hier prima uit de voeten. Deze spot is zelfs een van de favorieten onder snorkelaars om zeeschildpadden te spotten. Aan de rechterkant van de Salt Pier vind je grote stukken koraalzandbodem, hier moet je zijn. Je hoeft niet ver te zwemmen, omdat de schildpadden graag vertoeven in ondiep water. Zo blijven ze uit handen van grote roofdieren. In de wateren rondom Bonaire komen vijf van de zeven soorten waterschildpadden voor. Kun jij ze allemaal vinden?
LET OP: Wanneer er een boot aangemeerd ligt aan de Salt Pier, is het niet veilig en verboden voor duikers en snorkelaars te water te gaan!
7# Angel City
Angel City is dé plek om verschillende soorten grote maanvissen te spotten. Je zult er vooral Franse maanvissen en koningin maanvissen tegenkomen, maar ook de zeldzamere flameback maanvis is hier gespot. Zeker de moeite waard om te kijken.
Buiten de mooie maanvissen bestaat deze site uit een dubbel rif gescheiden door een smal zandkanaal. Op sommige plaatsen heeft het koraal een brug gevormd over het kanaal, waardoor navigeren lastig kan zijn.
Het eerste rif wordt gekenmerkt door hertengeweikoraal en een mix van harde en zachte koralen. Op het tweede deel van het rif vind je veel grote hersenkoraalheuvels, scholen snapper, horse-eye jacks, egelvissen en groene murenes.
Omdat de achterkant van het rif bij Angel City maar 4,5 meter diep is, kun je hier als snorkelaar ook uitstekend uit de voeten.
Neem contact met ons op
Bel ons direct of stuur ons een e-mail en ontvang binnen 24 uur een reactie!