Verkeersregels op Bonaire
Rijden op Bonaire is heel bijzonder, maar anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Er bestaan hier bijvoorbeeld geen stoplichten en er wordt veel waarde gehecht aan sociaal rijden. Welke verkeersregels belangrijk zijn en wat de Bonairiaan verstaat onder ‘sociaal rijden’ vertellen we je in dit artikel.
Hoffelijkheid in het Bonairiaanse verkeer belangrijker dan verkeersregels
Bonairianen zijn erg sociaal op de weg. Dit kan voor onduidelijkheid zorgen wanneer je hier niet bekend mee bent. Kijk niet gek op als een auto aan de linkerkant van de weg stopt, om iemand in te laten voegen vanaf de rechterkant, jouw kant. De auto stopt en knippert met zijn lichten. Dit is het moment waarop jij ook stopt en de auto van rechts ruimte geeft om de weg over te steken. Je wordt dan vriendelijk bedankt met een korte toeter en je kunt je weg vervolgen. Probeer het zelf eens; je zult zien dat er dankbaar gereageerd wordt.
We horen je denken: ‘Een auto van rechts heeft toch altijd voorrang’? Volgens de verkeersregels van Bonaire heeft niet de bestuurder van rechts, maar de bestuurder op de doorgaande weg voorrang. Toch zie je in de praktijk vaak dat er voorrang wordt verleend aan bestuurders van rechts. Ondanks dat dit vaak gebeurt, moet je er nooit vanuit gaan dat je het ook krijgt.
En dan de toeter. Net als in Nederland is het verboden om zonder geldige reden te toeteren. Je toeter gebruik je alleen in noodsituaties om gevaar af te wenden. Op Bonaire geldt deze regel ook, maar in de praktijk wordt de toeter ook voor veel andere dingen gebruikt; om te bedanken of iemand gedag te zeggen bijvoorbeeld.
Schrik niet als er vaak naar je getoeterd wordt. Gefeliciteerd, je begint te rijden als een echte Bonairiaan!
LET OP! Verkeerssituaties zijn soms lastig in te schatten op Bonaire. Dit komt mede door de vele onleesbaar versleten verkeersborden en uitgewiste haaientanden. Wees alert als je een drukke kruising nadert. Daarnaast zit het wegdek op Bonaire vol met gaten. Dagelijks komen er nieuwe gaten bij en worden al bestaande gaten groter. Let goed op, óók als je dezelfde route vaker rijdt. Probeer de gaten zo veel mogelijk te ontwijken om een lekke band te voorkomen.
De algemene verkeersregels van Bonaire
De verkeersregels op Bonaire lijken veel op de regels zoals we die uit de meeste Europese landen kennen. Toch zijn er een aantal andere verkeersregels en die moet je maar nét weten.
De belangrijkste verkeersregels van Bonaire op een rij:
• Verkeer van rechts heeft GÉÉN voorrang. Verkeer op de doorgaande weg heeft voorrang.
• Rijden doe je aan de rechterkant van de weg. Inhalen doe je links.
• De maximum snelheid binnen de bebouwde kom is 40 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is de maximum toegestane snelheid 60 kilometer per uur.
• Het is niet toegestaan om tijdens het rijden mobiele apparaten in je handen te hebben.
• Het drinken van alcohol is niet toegestaan. Er geldt een maximum promillage van 0,5 promille. Rijden onder invloed van drugs is niet toegestaan.
• Wanneer je een T-splitsing nadert, moet je als bestuurder op de ophoudende weg voorrang verlenen aan de voortuigen die rijden op de doorgaande weg.
• Als een onverharde weg kruist met een verharde weg, heeft de bestuurder op de verharde weg altijd voorrang.
• Verkeer dat op een rotonde rijdt, heeft voorrang.
• Het is verboden om te parkeren aan de linkerkant van de weg(tegen de rijrichting in).
• Parkeren bij een gele onderbroken of doorgetrokken streep is verboden.
• Stilstaan bij een gele doorgetrokken streep is verboden
Dieren op de weg
Van rondvliegende flamingo’s zul je niet snel last hebben op Bonaire. Wel is er een aantal andere dieren op het eiland, welke voor gevaarlijke situaties en ongelukken zorgen.
De absolute nummer één zijn ezels. Er wordt langs de weg veel gewaarschuwd voor overstekende ezels. Neem deze waarschuwing serieus. Ezels hebben de neiging om op het laatste moment, zonder te kijken, de weg over te steken, alsof je er niet bent. Wees op je hoede want ze geven echt niet mee.
Naast ezels zijn er overal op het eiland verschillende soorten geiten te vinden. Geiten zijn vaak op pad in grotere groepen. Ga er vanuit dat, wanneer er een geit oversteekt, er meer zullen volgen. Matig je snelheid en wacht rustig af tot ze voorbij zijn. En nee, ook geiten geven niet mee.
De laatste viervoeter waar we je voor waarschuwen, is de groene leguaan. Hoewel leguanen niet vaak direct voor een ongeluk zorgen, kunnen ze wel degelijk een gevaar op de weg zijn. Een plotseling overstekende leguaan kan voor een schrikreactie zorgen waardoor je uitwijkt. Kijk eerst goed om je heen voordat je uitwijkt om een aanrijding met een ander voertuig te voorkomen.
Alcohol in het Bonairiaanse verkeer
De kans is groot dat je de verhalen kent van ‘vroeger’ op Bonaire; als je een Amstel Bright teveel op had, zette je gewoon je alarmlichten aan en reed je met gepaste snelheid naar huis. Klinkt grappig, maar dit is zeker niet toegestaan. Op Bonaire is rijden onder invloed van alcohol, verboden. Het maximum toegestane promillage is 0,5.
Ondanks dat het verboden is, is het voor de inwoners van Bonaire sociaal geaccepteerd dat ze met een drankje te veel achter het stuur kruipen. Wees hierom ’s avonds extra alert en pas je rijstijl aan. Zelf drink en rijd je natuurlijk niet.
Wanneer je betrokken bent bij een ongeval en de politie stelt vast dat je als bestuurder te veel gedronken hebt, ben je niet verzekerd. Ook in onze auto’s niet.
Wil je toch rijden en drinken? Maak dan gebruik van onze BOB-service! Onze BOB komt naar je toe en brengt je veilig thuis in je eigen auto. Informeer naar de mogelijkheden.
Neem contact met ons op
Bel ons direct of stuur ons een e-mail en ontvang binnen 24 uur een reactie!